Overgangsalder bør snakkes mer om

I november skal Aftenposten og Bergens tidende ha en spesialutgave for Helse, og vi skal ha med en artikkel her. Og jeg sitter her og skriver utkast til denne artikkelen. Jeg skulle bare skrive noen få ord om noe av det våre hårmineralanalysekunder opplever og har som plager før de kommer til oss. Overgangsalder ble et tema, og plutselig var ikke artikkelen bare noen få setninger om overgangsalder. Plutselig var hele artikkelen overgangsalder. Så da tenkte jeg at hvorfor ikke putte den inn på Isblåggen, for det er et hett tema om dagen. Vi bør snakke så mye mer om dette. Så her er den, ikke så altfor lang, litt rå og ufiltrert førsteutkast om overgangsalder og mineraler:

Noe alle skal igjennom, både kvinner og menn

Overgangsalder er noe alle skal igjennom på et tidspunkt i livet. Kvinner er de som oftest snakker om det, og som gjerne opplever de største plagene rundt det. Mange kvinner har begynt å snakke offentlig om dette, mens mange fortsatt gremmes og skjemmes over denne ofte litt utforende tiden. Men vi skal ikke glemme menn også i dette, fordi har også sin overgangsalder, med diverse plager og symptomer som dukker opp.

Kroppen endres på flere måter, gjennom hormoner som igjen påvirker resten av kroppen på mange ulike måter, som f.eks energinivå, stress, søvnutfordringer, benskjørhet, hetetokter og humørsvingninger, for å nevne noe. Noe mange også opplever er å få depresjoner og angst. Det er jo ikke for ingen ting det kalles panikkalderen. Veldig mange opplever å våkne til å være fylt med angst helt plutselig.

Les mer om hårmineralanalyse (HMA) her..

Hormoner påvirker oss på mange måter

Overgangsalder er noe alle skal igjennom på et tidspunkt i livet. Mange kvinner har begynt å snakke høyt om dette, mens mange fortsatt gremmes og skjemmes over denne ofte litt utforende tiden. Det er få som tenker over at også menn skal igjennom sin overgangsalder, med de utfordringene det innebærer. Visste du at menn også kan oppleve symptomer på overgangsalder, som f.eks mindre sexlyst, benskjørhet, ømme bryst, søvnproblemer, tretthet og mindre kroppshår, for å nevne noe?

Kroppen endres på flere måter, gjennom hormoner som igjen påvirker resten av kroppen på mange ulike måter, som f.eks energinivå, stress, søvnutfordringer, benskjørhet, hetetokter og humørsvingninger, for å nevne noe.

Noe mange også opplever, er å få depresjoner og angst. Det er jo ikke for ingen ting det kalles panikkalderen. Veldig mange opplever å våkne til å være fylt med angst helt plutselig, uten å forstå hvorfor. Eller at energilagrene er tomme og alt føles tungt og vanskelig.

Ubalanser i mineraler gir oss symptomer

Ubalanser særlig i kobber og sink, men også andre mineraler vil påvirke østrogen, progesteron og testosteron. Kobber er tett linket til østrogen, Sink er tett koblet til progesteron og testosteron. Har man for mye av kobber f.eks kan man oppleve å bli litt på tuppa og ha mye følelser, gråte lett og generelt føle seg ustabil.

Har man derimot for lite kobber kan man føle seg nedstemt, huden kan bli gusten med akne, slimhinner blir tørre (og hvilke andre symptomer på overgangsalder finnes.. jo nettopp tørre slimhinner). Man kan også lettere få bakterieinfeksjoner, som UVI og annet. Ubalanser i sink og kobber kan også redusere sexlyst, noe vi igjen ofte ser hos kvinner og menn i overgangsalder.

Så kan man spørre seg om, er mange av plagene man opplever rett og slett ubalanser i næringsstatusen i kroppen. Og slik vi som jobber tett med ernæring ser at dette veldig ofte er tilfelle. Men det er og ulike grunner til at den enkelte opplever sine plager, så det er viktig å kartlegge før man begynner å ta tilskudd. For noen mangler kalsium, mens andre bør holde seg unna en periode. Noen trenger kobber, mens andre bør ta sink. Og symptomene på det ene eller det andre er ofte like, så det å teste hva man trenger er noe man absolutt bør gjøre.

Vi anbefaler alltid å ta en hårmineralanalyse før du begynner å ta kosttilskudd!

Finn din terapeut for hårmineralanalyser her..